Quantcast
Channel: AVENTURI LA PESCUIT» pescuit pluta
Viewing all articles
Browse latest Browse all 5

Lestarea si echilibrarea corecta a plutei de pescuit

$
0
0

A-    greutatea plumbajului este insuficienta, mai adauga alice sau pune unele mai mari

B-    plumbajul este prea greu, redu greutatea alicelor sau numarul lor

C-    pluta este echilibrata corect

Pescuitul la pluta este unul de finete si, in consecinta, echilibrarea cat mai precisa a plutei este vitala. Pluta poate semnaliza trasaturile pestelui cu o acuratete neintrecuta de nicio alta metoda de pescuit. Echilibrarea poate fi facuta atat pe malul apei cat si acasa. Iti sugeram, ca pe masura ce vei acumula echipament, sa pregatesti de acasa linii cu monturi diferite pe care doar sa le legi de varga atunci cand ai nevoie.

O pluta echilibrata corect este scufundata in apa astfel incat sa ramana deasupra apei o portiune cat mai mica din varful ei, de 1- 2 mm. Cu cat portiunea nescufundata este mai mica, cu atat pestele va fi mai putin deranjat atunci cand ia momeala. Evident, pentru pescuitul la distanta, in conditii de luminozitate slaba sau pentru pescarii cu probleme de vedere, plumbajul trebuie adecvat astfel incat varful plutei sa fie vizibil si sa poti „citi” trasaturile.

Un test de echilibrare fina este urmatorul: pluta se considera echilibrata fin daca adaugarea unei alice de 0,04 g (no.10) o scufunda complet.

In stabilirea plumbajului trebuie tinut cont si de contributia altor elemente din montura, cum ar fi vartejurile sau chiar momeala folosita. In cazul in care folosesti momeli relativ grele (pelete mari, buchet de rame etc), va fi nevoie sa reduci corespunzator greutatea alicelor.

____________________________________

Descopera cum poti captura cele mai importante peste 30 de specii de pesti de apa dulce, in ce locuri le gasesti, cu ce tehnici le prinzi, monturile, nadele și momelile eficace, nodurile si echipamentele necesare, dar sfaturi si secrete pretioase instaland aplicatia Pescuit Sportiv disponibila in iTunes si Google Play.

____________________________________

Greutatea plumbajului necesar pentru echilibrare este inscrisa pe fiecare pluta, indiferent de forma si destinatia ei. La plutele mai mari (spre exemplu wagglere), care vin deja prelestate, pot aparea marcaje de forma 6+2 g. Prima cifra (6, in exemplul nostru) indica greutatea in grame, cu care pluta a fost deja lestata de producator. Cea de-a doua cifra (2 g, in cazul de fata) exprima greutatea plumbajului care trebuie adaugat de pescar pentru a echilibra pluta.

In cazul in care avem o singura cifra, de exemplu 1,5 g, aceasta repezinta greutatea plumbajului care trebuie adaugat pentru echilibrarea plutei.

Exista si alte tipuri de marcaje pentru lestare. Unul dintre cele mai folosite, in special in UK, este de forma 2AAA, 2BB, SSG etc. „AAA”, „BB”, „SSG” reprezinta tipuri de alice despicate, care cantaresc 0,8 g, 0,4 g si, respectiv, 1,6 g. Astfel, o pluta pe care scrie 2AAA are nevoie de 2xAAA= 2×0,8 g, adica de 1,6 g pentru echilibrare. Majoritatea producatorilor de plute au inceput insa sa foloseasca marcaje in grame.

Fiind vorba de greutati foarte mici, abaterile de la marcajele inscrise pe plute sunt destul de frecvente. De aceea verifica intotdeauna echilibrarea plutei in apa.

____________________________________

Poți descoperii multe astfel de detalii, dar sfaturi și secrete pretioase, instaland aplicatia Pescuit Sportiv disponibila in iTunes si Google Play

____________________________________


Viewing all articles
Browse latest Browse all 5

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48