Pescuitul la pluta pe Dunare. Sculele necesare si pestii care se pot pescui la pluta pe Dunare.
Pescuitul la pluta pe Dunare iti poate oferi multe satisfactii, pentru ca este un pescuit destul de antrenant, cu pesti cu dimensiuni importante. De cele mai multe ori, insa, e bine sa consulti pe cineva din zona pentru alegerea locului de pescuit, pentru ca exista unele locuri mai frecventate de pescari, care tin mai mult peste.
Eugen Baltac, un colaborator constant al revistei Aventuri la pescuit, raspunde intrebarilor voastre.
In zona in care traiesc eu (Turnu Severin) sunt locuri interesante de pescuit la pluta. Incepand de la Svinita, Mraconia, Ieselnita, Orsova (toate in amonte de barajul de la Portile de Fier I), trecand pe la Hinova, Batoti, Izvorul Frumos, Crivina, Gogosu (intre baraje), si pana dupa barajul de la Portile de Fier II, la Gruia, Pristol, Garla Mare, Salcia.
Echipament necesar pentru pescuitul la pluta pe Dunare
Unditele folosite pentru pescuitul la pluta pe Dunare, in functie de pestele vizat, pot fi bologneze de 5-6 m, cu actiune medie, cu mulineta de 2500 sau 3000, fire de 0,16 mm, cu strune de 0,14 mm si carlige de pescuit de la nr. 8 la 16. De asemenea, se pot folosi foarte bine vergile usoare, intre 5 si 7 m. Vergile mai lungi obosesc mana foarte repede si nu va mai fi un pescuit de placere.
Se pot folosi si vergi mai scurte, de 3-4 m, atat pentru locuri in care curentul apei este mai moale, in golfuri, cat si acolo unde apa este mai iute, pentru pescuitul obletelui, care este de talie destul de mare.
Speciile de pesti care se pot pescui la pluta pe Dunare
Speciile foarte des pescuite la pluta pe Dunare pot fi caras, ciortan, platica, scobar, cosac, rosioara, babusca sau vaduvita. In functie de toti acesti pesti trebuie alese grosimile strunelor si marimea carligelor.
Eugen Baltac cu o “recolta” insemnata
E bine sa luati in calcul atat pescuitul la pluta de pe mal cat si din barca, insa excludeti din calcul barcile din plastic sau cauciuc. Curentul la Dunare e foarte puternic iar adancimile de 5–10 m sunt foarte periculoase.
Nu uitati de viza speciala pentru pescuitul in apele din zonele de frontiera.
Va doresc fir intins!
Acest material este un fragment editat.
Materialul original a fost publicat in rubrica Q&A Stationar in numarul 96/Septembrie al revistei Aventuri la pescuit.